Overslaan en ga direct naar de inhoud

Strengere eisen aan houtkachels?

Onze EcoDesign haarden voldoen nu al!

Een warm bericht van 15 januari jl. in de media afkomstig van staatssecretaris van Veldhoven. Er komt gelukkig geen algemeen verbod op houtkachels. Iedereen kan blijven genieten van een knisperend op hout gestookt vuurtje. Wel wil ze strengere eisen stellen aan de uitstoot van schadelijke stoffen en ervoor zorgen dat mensen met een houtkachel weten hoe en wanneer je het best kunt stoken. Prima initiatieven.

Wordt het nu tijd voor iets nieuws?

Er zijn in Nederland naar schatting 1,3 miljoen hout gestookte installaties, waarvan er een kleine miljoen waarschijnlijk ook echt gebruikt worden. Uit cijfers van het NHK, de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, valt iets opmerkelijks te herleiden waardoor deze strengere eisen nodig zijn om nadelige gezondheidseffecten te beperken: 75% van de inzethaarden en 68% van de vrijstaande kachels is ouder dan 15 jaar! Kachels ouder dan 10 jaar zijn aanzienlijk vervuilender dan nieuwe kachels. Er kan dus een serieuze vraag gesteld worden of ‘haarden op leeftijd’ wel klaar zijn voor de toekomst. Het antwoord is eenvoudig: Nee! Is het nu niet de tijd voor iets nieuws?

Nu al voldoen aan de strengere eisen?

Je kunt nu al tegemoet komen aan de toekomstige eisen want de meeste van onze houthaarden voldoen nu al aan de strengere Europese richtlijnen die in 2022 van kracht worden. Het geldt o.a. voor het hele assortiment van de Spartherm haarden en voor 90% van het Dik Geurts assortiment. Vanaf 1 januari 2020 stopt de verkoop in Nederland van alle houthaarden en kachels die niet voldoen aan de nieuwe Europese norm. Laat je dus goed adviseren en koop niet ‘even snel’ een haard of houtkachel waar je maar kort plezier van kunt hebben.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top